Energie electrica Gaze naturale Apa

Gaze naturale

Incepand cu trimestrul IV 2011, care a marcat demararea asa-zisului proces de liberalizare al pietei, consumatorii reglementati de gaze naturale - consumatori casnici, institutii publice sau sociale dar si firme - platesc sistematic sume nejustificate incluse in pretul final aprobat pentru gazele naturale.
Aceste sume provin din:
-includerea in pretul final a unor sume fara acoperire, in pofida reglementarilor in vigoare; S-a ajuns astfel ca, in multe cazuri, peste 20% din pretul sa cuprinda sume fara justificare legala. Vom arata public acest mecanism dupa depunerea actiunilor in justitie pentru anularea actelor normative in cauza; conform estimarilor actuale, incepand cu luna septembrie vom inainta aceste cereri.
-estimarea defectuoasa - daca nu chiar cu rea-credinta - a tuturor componentelor variabile ale facturii. De exemplu, pretul-tinta al programului de 'liberalizare' al pietei gazelor - 119 lei/MWh - este mai mare decat pretul la care se tranzactioneaza gazele pe bursele europene incepand cu 2012. Mai mult, nivelul la care se vinde acum productia interna consumatorilor non-casnici - 89,40 lei/ MWh - este mult mai mare decat pretul pe care il incaseaza Gazprom pentru importurile in Romania. Asadar, aliniem pretul, dar la ce?? Pentru informatii mai detaliate, cititi 'Liberalizarea' reglementata a pietei de gaze .
Vom arata mai multe detalii in saptamanile care urmeaza. De altfel, multe aspecte concludente rezulta chiar din seria de analize pe care am inceput-o - dedicata procesului de liberalizare - si care va prezenta modul abuziv prin care se impun consumatorilor cresterile de pret.
In aceste conditii, incepand cu luna septembrie, ARCU va demara o serie de proceduri legale vizand anularea cresterilor nejustificate ale pretului final la gazele naturale pentru consumatorii reglementati, respectiv recuperarea prejudiciilor produse consumatorilor. Daca ati fost sau sunteti afectat de aceste cresteri aberante de pret, va invitam sa va alaturati demersului nostru