Energie electrica Gaze naturale Apa

Gaze naturale - consumatori non-casnici

Incepand cu 1 iulie 2011, sub pretextul liberalizarii pietei de gaze, in calitate de consumator non-casnic, ati fost nevoit sa suportati cresteri de pret aberante si ca ritm dar si ca justificare in termenii obiectivi ai realitatii din piata. Suprapuse cu criza economica, acestea au generat o situatie extrem de greu de gestionat ale carei efecte se vad in numarul crescut de insolvente, falimente sau someri; in paralel, insa, profiturile companiilor din domeniu - companii de utilitati cu profit reglementat - au crescut la cote de-a dreptul nesimtite de peste 30% din cifra de afaceri a acestora.
Astfel, intre iulie 2011 si iulie 2014, pretul final pentru consumatorii reglementati non-casnici ca crescut cu peste 55%; pentru cei racordati direct la sistemul de transport, doar cu 50%.
Insa cel putin jumatate din aceasta crestere nu este justificata de realitatea economica a pietei de gaze. Cu alte cuvinte, preturile au fost umflate. In aceste conditii, demersul nostru vizeaza:
- reducerea pretului final la nivelul justificat si justificabil in mod obiectiv si transparent de evolutia reala a pietei de gaze naturale
- recuperarea sumelor cu care, in aceasta perioada, au fost marite in mod abuziv preturile finale
Rezultatul final inseamna:
- scaderea pretului final cu peste 20% fata de nivelul actual
- recuperarea a cca 20% din sumele totale platite in perioada iulie 2011-prezent.
De exemplu, daca sunteti un consumator de categoria B3 si aveti un consum mediu lunar de cca 2000 mc (cca 21.100 kWh), atunci:
- sumele pe care le-ati platit in plus in 2013 se ridica la peste 7.000 lei
- in acest moment, la o factura medie de 3.000 lei platiti in mod nejustificat peste 600 lei.
Prin urmare, daca doriti :
- sa platiti un pret corect pentru gazele naturale pe care le consumati
- sa nu mai finantati in mod fortat din afacerea dvs profitul nesimtit al companiilor din domeniul gazelor naturale, va invitam sa va alaturati initiativei noastre ce vizeaza stabilirea unui pret corect la gazele naturale.
Intrucat acest demers presupune o serie de actiuni juridice - de anulare in instanta a unor ordine ANRE si de recuperare a sumelor platite in mod abuziv - pentru a beneficia de el, este necesar:
- sa va declarati in mod explicit aderarea la grupul de consumatori pe care ARCU ii va reprezenta in conditiile descrise mai sus
- sa achitati o contributie totala de 450 lei/ pentru fiecare loc de consum pentru care ati incheiat un contract de furnizare reglementata a gazelor naturale
- sa ne trimiteti datele de consum aferente locului si perioadei 1 iulie 2011 - 1 iulie 2014
In acest sens, aveti un model aici.
Corespunzator, ARCU se obliga sa promoveze toate actiunile necesare anularii ordinelor nejustificate prin care preturile finale au fost marite incepand cu iulie 2011, respectiv pentru recuperarea sumelor platite in mod nejustificat pe aceasta cale.
Precizam ca acest demers este destinat exclusiv recuperarii unor sume provenind din consumul de gaze astfel ca daca nu sunteti interesat, calitatea si beneficiile dvs de membru ARCU nu sunt conditionate de participarea dvs in aceasta actiune specifica. Veti beneficia in continuare de ajutorul nostru in calitatea dvs de consumator de utilitati cu singura exceptie de mai sus.